Jan Larsson, VD YrkesAkademin

Vad är din personliga drivkraft som ledare i ett utbildningsföretag?

Glädjen över att se hur kursdeltagare växer som människor. De lär sig inte bara nya saker i våra kurser, utan får tillbaka självkänsla, hopp och drömmar när de kommer in på en kurs som de vet kan ge dem jobb och karriär. Det finns ingenting mer stimulerande än att vara ute i utbildningarna och prata om framtiden med människor som just fått tillbaka framtidstron och sjuder av entusiasm. Och det finns ingenting viktigare än lärarna för att skapa den framtidstro som bara kunskap och kompetens kan ge. Att få vara med och göra den magin möjlig gör att det är lätt att gå upp på morgnarna.

Kan du ge ett exempel på hur ditt företag gör skillnad för den som går igenom era utbildningar?

Eftersom vi gör mycket arbetsmarknadsutbildning och drygt 70% av de som går en utbildning hos oss har ett jobb tre månader efter utbildningen, så finns det nästan lika många exempel som det finns kursdeltagare på människor som gått från arbetslöshet till egen försörjning. Jag minns en kille från Somalia som jag träffade i en grävmaskin i en grusgrop med snöblandat regn i Hallstahammar. Han sken upp när jag frågade om vad han skulle göra efter kursen, och sa att han nu gav allt för att få ett jobb. Han, hans fru och hans två barn var beredda att flytta vart som helst i Sverige för att få jobb – och han längtade efter att sluta leva på bidrag och äntligen kunna försörja sig själv.

Hur ser du på framtiden för vuxnas lärande?

Det man länge pratat om – det livslånga lärandet – är nu här. Globaliseringen, teknikutvecklingen och de fantastiska möjligheter som ligger i framtiden om vi bara klarar av att ta vara på den ger varken enskilda eller samhällen några alternativ. Vi måste stimulera mer utbildning, mer kompetensutveckling, mer kunskapsdelning. Den snabba framväxten av Yrkeshögskoleutbildningar är ett tydligt exempel på hur allt fler ser behoven och hur bra företag, stat, kommuner, utbildningsföretag och enskilda människor kan samverka kring kompetens och produktivitet. Jag är övertygad om att nästa stora steg i vuxnas lärande kommer att drivas av de traditionella LO-yrkena när man ser att både företag och arbetare bara kan klara konkurrensen med mer kompetensutveckling.

Om du år framföra en önskan till ansvariga utbildningspolitiker, vad skulle det vara?

Bryt passiviteten i flyktingmottagandet. Vi har hundratusentals människor som nu sitter på förläggningar och i praktiken är förbjudna att lära sig någonting eller försöka påverka sin situation trots att många brinner av längtan att få lära sig svenska, utveckla de kompetenser de har med sig hemifrån och komma in i det svenska samhället. Det är klart att det finns en logik kring att man ska ha fått uppehållstillstånd innan man får en utbildning. Men nu när det finns risk för att det kan dröja flera år innan beslutet kan fattas så är det både ovärdigt och farligt att inte låta människor utvecklas utan tvinga fram passivitet. Det kan inte vara hela världen om vi ger en kvinna från Irak en undersköterskeutbildning eller en man från Afghanistan kunskaper om hur man svetsar även om de måste åka hem om ett par år. Det kommer att behövas många yrkeskompetenta människor för att bygga upp de samhällena och även om bara hälften skulle stanna i Sverige kan investeringen i yrkeskompetens räknas hem om man sätter dem i utbildningar som ger jobb.

Kontaktpersoner i Utbildningsföretagen

Anna Romare

Förhandlare
Utbildningsföretagen

Anna arbetar som förhandlare/rådgivare och är avtalsansvarig för Utbildningsföretagen inom Almega Tjänsteförbunden.

Christer Hammar

Vice styrelseordförande Utbildningsföretagen
AcadeMedia

Christer Hammar är chef för AcadeMedias vuxenutbildning och styrelseordförande i Utbildningsföretagen.

Fredric Skälstad

Branschchef
Utbildningsföretagen

Fredric Skälstad är branschchef för Almega Utbildningsföretagen

Hans-Otto Halvorsen

Styrelseledamot Utbildningsföretagen
Lernia

Hans-Otto Halvorsen är divisionschef på Lernia och styrelseledamot i Utbildningsföretagen.

hans-otto_halvorsen_lernia_200x200

Johan Winsborn

Kvalitets- och auktorisationschef
Utbildningsföretagen

Johan Winsborn är kvalitets- och auktorisationschef på Utbildningsföretagen.

0a17d6c

Jonas Jegers

Styrelseledamot Utbildningsföretagen
FEI

Jonas Jegers är försäljningschef på FEI och styrelseledamot i Utbildningsföretagen.

unknown

Josef Nagy

Styrelseledamot Utbildningsföretagen
Montico

Josef Nagy är affärsutvecklingschef och vice VD på Montico och styrelseledamot i Utbildningsföretagen.

Katharina Sjögren-Edström

Styrelseledamot Utbildningsföretagen
Astar

Katharina Sjögren-Edström är Affärsområdeschef för Astar inom Thoréngruppen och styrelseledamot i Utbildningsföretagen.

namnlost-2-5

Pia Andersson

Styrelseledamot Utbildningsföretagen
Astrakan Strategisk Utbildning

Pia Andersson är VD på Astrakan Strategisk Utbildning och styrelseledamot i Utbildningsföretagen.

namnlost-2-4

Pär Lager

Styrelseordförande Utbildningsföretagen
Academy

Pär Lager är styrelseordförande och bland annat Academy och Vinter och styrelseledamot i Plan Sverige, rådgivare, talare och författare. Pär är styrelseordförande i Utbildningsföretagen.

namnlost-2-2

Tommy Persson

Styrelseledamot Utbildningsföretagen
IHM Business School

Tommy Persson är affärsområdeschef Yrkeshögskola på IHM och styrelseledamot i Utbildningsföretagen.

tommy_persson